Back

lys

Mørketiden og lysbringeren St. Lucia

How to get through the darkest month of the year.

"Mørketiden perfectly sums up the first half of winter, which lasts from the beginning of October to early January. In these months it's still wet and often accompanied by freakish storms. Any snowfall is washed away and so the only light to contrast the darkness is provided by twinkling Christmas lights from the city streets. It is oh, so dark! In this week's episode we bring optimism and hope to the darkest month of the year as Lucy and Lucia explain the scandinavian tradition of St.Lucia and her gruesome sister Lussi. We also investigate how light-deprivation can affect your body and mind.

Svart senker natten seg

I stall og stue

Solen har gått sin vei,

 skyggene truer

 Inn i vårt mørke hus

Stiger med tente lys,

 Santa Lucia, Santa Lucia.

 

Lucia fra Oslo forteller:

Hei jeg heter Lucy.

 

Lucia fra Bratislava forteller:

Jeg heter Lucia, navnet kommer fra latin og betyr lys.

 

Lucy fra Oslo forteller:

Santa Lucia var en modig kvinne i en farlig tid for kristne og sånne som Santa Lucia.

Lucia forteller:

Hun levde på slutten av 200. tallet, begynnelsen av 300. tallet og kommer fra Italia. Hun var en veldig pen jente, og hun var en religiøs person.

Lucy forteller:

Hun påsto at hun hadde snakket med Gud, og da var det ikke så veldig mange som trodde på henne. Når man ikke trodde på folk så drepte man dem.

Camilla fra Oslo forteller:

Hva, tok de og drepte Lucia?

Lucy spør:

Ja, du kjenner historien?

Camilla spør:

Få høre, hva skjedde?

Lucy forteller:

En dag så ble moren hennes så syk, at hun, vet du hva hun gjorde? Hun sa at Lucia skulle gifte seg, men det ville ikke Lucia. Hun hatet det og ba til gud. Så ble moren hennes frisk, og så begynte hun å tro på gud. Så begynte hun å tenke at “nei, Lucia skal ikke gifte seg".  Den mannen Lucia skulle egentlig gifte seg med ble kjempesint så han gikk og sladret om at Lucia var kristen. Da gikk de og prøvde å tenne på Lucia og så var det en soldat som tok opp sverdet og hugget av henne hodet. Det var slutten.

 

Lucia forteller:

Lucia feiring er populært mange steder men feiringen er litt forskjellig. Det kommer an på tradisjonene. Det varierer fra land til land. I noen land har tradisjonen mer religiøs karakter, i andre land har den en mer sekulær karakter, knyttet til lyset, men i hvert fall i de aller fleste katolske land så feirer man helgenen Lucia den 13. desember. Det er slik at det er lite lys om vinteren i Norge. Det er veldig mørkt, og kaldt selvfølgelig. Desember er den mørkeste tiden i året. Lys er veldig viktig for mennesker, for dyr og hele naturen. Lucia, selve navnet, betyr lys. Det er noen som bringer lys og som opplyser. Så det var viktig å sette markering av Lucia som en som bærer lys frem. Lucia feiringen er egentlig er et slags vendepunkt.

 

Camilla spør:

Så hvordan feirer man Lucia i Norge, Lucy?

 

Lucy forteller:

Det er flest folk i barnehage og på skole som feirer Lucia. Det vi feirer Lucia med er med lussekatter, som er en type kake, også feirer vi med å gå i tog. Da synger vi  "Svart senker natten seg," også deler vi ut lussekatter og synger julesanger. Man koser seg. Det er både gutter og jenter som synger.

 

Illustrasjon av St. Lucia og Lussi

Camilla spør:

Har du hørt om Lussi, søsteren til Lucia?

 

Lucy forteller:

Nei, det har jeg ikke.

 

Camilla forteller:

Lussi var en  kjempe skummel dame som var litt gæren, så du måtte passe deg. Du måtte ikke gå ut natt til den 14. desember for da var hun ute og herjet.

 

Lucy spør:

Gjorde hun det?

 

Camilla forteller:

Ja, det er sant!

 

Lucy spør:

Hva gjorde hun da?

 

Camilla forteller:

Lussi var klin-koko, hun.

 

Lucy spør:

Gjør du dette bare for å skremme meg?

 

Camilla forteller:

Nei, det er sant!

 

Camilla forteller

Ifølge folketroen har Lucia en mørk og farlig søster, demonen Lussi. I middelalderen falt årets lengste, og ifølge folketroen, den farligste natta på den 13. desember. Natta ble kalt “Lussi lang natt” og Lussi er en demon-lignende kvinneskikkelse som kommer frem ved solsnu. Det finnes mange forskjellige fortellinger om den mørke Lussi som man gjerne skremte barn med. Men hun var ikke bare grusom, en ting var at Lussi passet på juleforberedelsene. Den 13. desember markerer tradisjonelt begynnelsen på juletiden. Alt grovarbeidet skulle være unnagjort.  Det het seg at Lussi tok seg gjennom pipa for å sjekke at alt var blitt gjort klart.

 

Camilla spør:

Så hva er solverv og hvordan påvirker det oss?

Lucia forteller:

Ja, selve begrepet solverv kommer fra det latinske ordet solstitium som betyr sola står stille.

 

Camilla forteller:

Spenningen mellom lys og mørke ligger latent i solvervene. Vinterens solsnu markerer den lengste og mørkeste natta, det ultimate bunnpunkt. Samtidig er dette bunnpunktet også vendepunktet som markerer at lyset vinner kampen. I Norge sier vi at solen snur, men egentlig er det den nordlige enden av jordaksen som begynner å tippe tilbake mot solen. Når det er vinter her nord tipper aksen bort fra solen, så langt bort at solen ikke når over horisonten lengst nord, er det mørketid. Det var på slutten av middelalderen at Lucia også kom inn som helgen for å markere vintersolverv, som i den tidens kalender var den 13. desember. På den måten så ble Luciafeiringen også en markering av at solen snur.

Lucia forteller:

Det som er tøft med vinteren i Norge er at den er veldig lang. Når det blir altfor mørkt og altfor kaldt, kan det hende at jeg tar meg en tur til varmere strøk.

Camilla forteller:

Ja, vinteren er tøff og lang, og vi er bare halvveis. Det skjer noe med humøret og det skjer noe med kroppen når det er mørketid.

Helene fra Stavanger forteller:

Ja, vi blir jo slappe. Det er flere ting som spiller en rolle her. For det første så er det slik at når det er sommer, bare for å ta det, vår og sommer, så er det behagelig temperatur ute. Man er mer ute, man får aktivitet, så for eksempel hvis man ikke trener til vanlig, så får man jo mindre fysisk aktivitet og dermed blir slappere om vinteren. Så det er en ting, men kanskje den viktigste årsaken er faktisk at det er mørkt!

Mørketiden påvirker oss, og vi går rundt og sier det hele tiden  at "ja, mørketiden påvirker oss, det er mørkt," men det er faktisk vitenskap som kan bekrefte at mørket kan gjøre oss slappe og triste. Når man er ute og det kan også til og med være inne at det er dagslys ute, men når øynene møter dagslys og lys, og lyset treffer netthinnen så produseres hormonet serotonin. Serotonin er det som gir også velbehag. Det gir oss glede. Det gir seksuell lyst. Det gir energi til å finne på ting. Det er et kjempepositivt hormon. Så det er da lyset som er viktig for produksjon av dette hormonet. I mørketiden så har vi veldig lite lys og den lille tiden det er lys så er man gjerne på jobb og stirrer inn i pc skjermen. Ellers så har vi melatonin. Melatonin er kanskje kjent for noen, for noen tar gjerne tilskudd eller har tatt tilskudd for søvnproblemer. For melatonin er det stoffet som skilles ut i det du sovner. Melatonin gjør deg trøtt. Melatonin sier egentlig til hjernen din at nå vil jeg sove, nå har jeg behov for søvn. Det produseres ved hjelp av mørke så desto mer mørke, desto mer behov for søvn, og man vil føle trøtthet. Så da mindre lykkefølelse og mer trøtthetsfølelse, rett og slett på grunn av mørket og mangel på lys.

Camilla spør:

Hvorfor fester vi da? Hvorfor gjør vi så mye i julen?

Helene forteller:

Altså, alle trenger en fest. Jul er drit stress. Det er veldig stress. Det er stress fordi man skal skvise inn mer aktiviteter enn man gjør resten av året på en hel måned. Plutselig så skal man bli den gode datteren, eller super venninnen, eller supermor eller bestemor.  Man skal liksom være så sykt perfekt medmenneske rundt jul. Det er sykt stress fordi er du ikke det resten av året så må du anstrenge deg sykt hardt. Du må bake kaker, vaske skikkelig og kjøpe gaver til alle og sørge for at de blir ekstra personlige, bærekraftige, etiske gaver som absolutt er bra, men det stress, man må gjøre mye research.

Camilla spør:

Kanskje det handler om å få tiden til å gå fortere? Jo mere du har å gjøre, jo mere du stapper inn i desember av aktiviteter og innkjøp, vask og rengjøring av matlaging jo fortere går tiden?

Helene forteller:

Det er paradoks fordi det viktigste er å ta seg tid, ta seg tid til seg selv, kose seg med å sitte og lese med tente stearinlys, se en god film og være med sine nærmeste og spise god mat. Det viktigste for meg er  å ta seg tid og gjør noe hyggelig med dem man er glad i. Men det ender bare opp med noe jækla stress, så det funker ikke!

Camilla spør:

Så Helene, hva skal man gjøre da? Hva er dine anbefalinger for å ha det fint i julen?

Helene forteller:

Du kan skru av mobilen. Du kan ta av notifications. Du kan faktisk drite i alt som du føler at du må gjøre og heller gjør det du har lyst til å gjøre. Har du lyst å være alene en hel kveld og se på "Love Actually" eller "Hjem til jul" som er en veldig bra serie på Netflix. Den er norsk. Eller om du har lyst å bruke en hel dag på å lage kaker så gjør du det. Gjør akkurat det du har lyst til fordi når alt kommer til alt så blir det jul til slutt.

Would you like to learn more Norwegian?

Sign up today and learn Norwegian with our game-based online language course «Samanehs reise», from beginner level to fluent speaker!

NOK 399 per måned

Explore

Single Player Norwegian course

Camilla Cahill

Camilla Cahill
13 Dec, 2019

Comments