Loading…

Tradisjoner i endring?

Norwegian Christmas food is a strong reminder of just how important traditional preservation techniques such as fermenting, pickling, salting, curing and smoking meat and fish were in order to survive the harsh winters. Before the discovery of oil, the country was poor and reliant on sustenance fishing and farming. Within that construct there was still plenty of room for innovation, creativity and the ability to ensure that everything could and should be eaten. In this weeks episode Ingrid, Elise and Jonas talk about traditional yuletide cuisine, Smalahove, Pinnekjøtt and Lutefisk. Jay, Tristan and Jimmy talk about their experiences with Nordic xmas food and the growing interest in alternatives to the traditional meat, fat and salt heavy dishes.


Oppgaver og transkripsjon

Neste gratis webinar

Bli med på vårt ukentlige webinar og lær flere norske ord og uttrykk, og få hjelp til å håndtere livet som utlending i Norge.

Profile pia300px

Webinar

11. des 2019 kl 18:00 - 18:45

Siste fra bloggen

Julebord

Skrevet fredag, 29. november 2019 av Camilla Cahill

It may be surprising to see just how extroverted and sociable Norwegians can be with a few Aquavitas under their belt. Julebord is considered by many to be the absolute peak of Norwegian drinking c...

Nordmenn, høflighet og kunsten å omgås fremmede

Skrevet fredag, 22. november 2019 av Camilla Cahill

It is easy to feel slightly bewildered when trying to adapt to the mannerisms of Norwegians, and it is easy to feel challenged when interacting with the people themselves for the first time. In thi...

Banning på norsk

Skrevet fredag, 15. november 2019 av Camilla Cahill

Strong language is common to many cultures but Norway has a wide variety of dialects, and the same is true of their use of salty expletives. Listen to this weeks episode to find out more about how...

Hvordan lære norsk fort

Skrevet fredag, 8. november 2019 av Camilla Cahill

Not all of us learn language in the same way. A key factor for all however, is to be fearless, particularly if you need to speed up your language skills while living in Norway. The good news is tha...

Sommerkurs og iskrem hos Lingu

Skrevet tirsdag, 25. juni 2019 av Yngvil Vatn Guttu

Å gå på sommerkurs hos Lingu er gøy og stimulerende. Samtidig får du nye venner i et sosialt og avslappet miljø. Lingus sommerkurs er perfekt for deg som er glad i språk, og som har lyst å bruke...

Røde dager på kalenderen

Skrevet tirsdag, 18. juni 2019 av Yngvil Vatn Guttu

Vi feirer forskjellige høytidsdager i forskjellige land. Når alle i landet har fri fra jobben, handler det som regel om politikk eller religion. I denne bloggartikkelen skal vi kikke litt nærmere p...

Lær norsk med norsk musikk

Skrevet mandag, 17. juni 2019 av Pia Lorentzen Skjennum

Lytt til norsk musikk

Bli kjent med Anika !

Skrevet tirsdag, 4. juni 2019 av Yngvil Vatn Guttu

Hver måned blir du kjent med en av Lingus mange kjekke og raske medarbeidere. I juni er det ingen ringere enn Anika som står for tur !

Språkkafé

Join our free language café - open for all students!

Profile meg2
Språkkafé Bergen
9. des 2019 kl 13:00 - 15:00
Domkirkegaten 3, Bergen, Norge
Default avatar
CHRISTMAS SPECIAL LANGUAGE CAFÈ
9. des 2019 kl 17:30 - 19:00
Madlaveien 10, 4010 Stavanger, Norge
Profile for cv
Språkkafé Bergen
10. des 2019 kl 16:00 - 17:00
Domkirkegaten 3, Bergen, Norge
Profile dsc 7969
CHRISTMAS SPECIAL LANGUAGE CAFÈ
11. des 2019 kl 19:00 - 20:30
Madlaveien 10, 4010 Stavanger, Norge

Gratis e-bøker

Leve på luft og kjærlighet

In the book, we explain how and when to use Norwegian idioms, in easy, understandable contexts. Y...